01. november 2023

Hvornår skal du skifte dine bildæk?

I Danmark er der ingen lov, der dikterer, hvornår du må køre med henholdsvis sommerdæk og vinterdæk, men der er en række anbefalinger, som du med fordel kan følge. Læs med her og bliv klogere på, hvorfor du snart bør skifte vinterdækkene ud med sommerdæk, hvis du ikke allerede har gjort det. Har du husket at skifte til sommerdæk?

Lovkrav til dæk i Danmark

Selvom vi ikke har specifikke regler for, hvornår du må køre med sommerdæk og vinterdæk, er der selvfølgelig en række lovkrav, du skal overholde, når det kommer til dæk generelt set.


Vi giver dig de tre vigtigste her:

1/ Det er lovpligtigt at køre med fire ens dæk. Du må altså ikke køre med to vinterdæk og to sommerdæk.

2/ Dækmønsteret på dine sommerdæk skal være minimum 1,6 mm dybt. Dog anbefaler Rådet for Større Dæksikkerhed et dækmønster på minimum 3 mm. Du kan tjekke dybden på mønsteret med en 20-krone. Rundt langs møntens kant står der ”Margrethe II – Danmarks Dronning”, og stikker du mønten ned i dækkets mønster, skal mønsteret helst nå op over teksten. Gør det ikke det, er mønsterdybden under 3 mm, og du bør kraftigt overveje at skifte dæk.

3/ Dækstørrelsen og -bredden skal passe til hjulomkredsen. Du kan finde specifikke informationer om dette på din bils registreringsattest.


Hvad er forskellen på vinterdæk og sommerdæk?

Helt grundlæggende kan der siges at være tre basale forskelle på sommerdæk og vinterdæk. Det drejer sig om forskelle i gummiblandingen, strukturen og slidbanen. Det betyder blandt andet, at sommerdækkene kan tåle højere temperaturer, mens vinterdækkene omvendt er langt mere modstandsdygtige på isglatte veje.


Af både sikkerhedsmæssige og økonomiske årsager frarådes du at køre med vinterdæk om sommeren, da dækkene slides hurtigere, og bremselængden er længere. På samme måde frarådes du at køre med sommerdæk om vinteren, da vejgrebet er dårligere. Fordi vinterdæk er lavet af en blødere gummi end sommerdæk, er deres friktion også langt større. Det betyder, at det er svære at få vinterdækkene til at dreje rundt. Resultatet er et øget brændstofforbrug, og det kan mærkes økonomisk – specielt hvis du kører langt.

Tip! Anbefalingen lyder, at sommerdæk egner sig bedst, hvis temperaturerne er højere end 7 grader, mens vinterdæk omvendt er at foretrække ved temperaturer under 7 grader.


Undersøg reglerne i udlandet

Planlægger du en tur ud af Danmark i egen bil, er det vigtigt, at du undersøger reglerne for brug af sommer- og vinterdæk i det land, du skal besøge. I Sverige er der for eksempel et krav om brug af vinterdæk fra 1. december til 1. marts, hvis temperaturen er 0 eller derunder, eller hvis der er sne og slud. I Norge kan du køre med sommerdæk hele året, men du skal dog montere snekæder, hvis der er is eller sne på vejene.

Tilbage